Mehmet Âkif, Milli Mücadele’ye katılmak üzere Ankara’ya geldiğinde, ev bulmanın zorluğu nedeniyle, dergâhın şeyhi tarafından bu evde ikamet etmesi için yer tahsis edilmiştir. Burası, Akif’in dostlarını ağırladığı, ülke meselelerinin, sanatın ve bağımsızlık mücadelesinin konuşulduğu bir yer olmuştur.

Taceddin Dergâhı'nın Önemi

Taceddin Dergâhı, İstiklâl Marşı'nın yazıldığı mekan olarak tarihi bir öneme sahiptir. Ancak dergâh, uzun süre bakımsız kalmış ve kullanılamaz hale gelmiştir. 1968 yılında, dönemin Ankara Valisi ve senatör Ömer Naci Bozkurt’un girişimleriyle onarılmış ve sonraki yıllarda Mehmed Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı'nın çabalarıyla Akif'i anma günlerinin düzenlendiği bir merkez haline getirilmiştir.

Bugün, Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü sınırları içinde yer alan dergâh, "Mehmed Akif Ersoy Evi" olarak ziyaretçilere açıktır. Bu müze evde, Mehmet Akif Ersoy’a ait kişisel eşyalar sergilenmektedir. Müze evin karşısında 2003 yılında yapılan Akif’in büstü ve İstiklâl Marşı'nın ilk iki kıtasının yazılı olduğu bir kitabe de bulunmaktadır.

2025 Yılı Dini Günler Listesi Belli Oldu 2025 Yılı Dini Günler Listesi Belli Oldu

Yapının Tarihi

Taceddin Dergâhı, Kanuni Sultan Süleyman döneminde, Hacı Bayram-ı Veli’nin kurduğu Bayramiye tarikatının bir kolu olan Celvetiler için inşa edilmiştir. Dergâh, adını, bahçesinde türbesi bulunan Taceddin Sultan'dan alır. 1826’da onarılan yapı, Sultan Abdülmecit döneminde türbe, dergâh evi, çeşme, hazire ve camiden oluşan bir külliye haline getirilmiştir. Dergâhın bulunduğu sokak, daha sonra Mehmet Akif Sokağı olarak adlandırılmıştır.

Mehmet Akif Ersoy’un İkameti

İstanbul’un işgal edilmesinin ardından Mehmet Akif, Milli Mücadele'ye katılmak üzere Ankara'ya çağrıldı. Şehirde ev bulmanın zor olduğu dönemde, kendisine büyük hayranlık duyan Taceddin-i Veli Camii imamı Tevfik Hoca, dergâhtaki evi Akif’e tahsis etti. Akif, Burdur milletvekili olduğu yıllarda bu evde dostlarıyla milli mücadele konularını tartışmış, İstiklâl Marşı ve ünlü Bülbül şiiri dahil birçok eserini bu evde yazmıştır.

Muhsin Yazıcıoğlu’nun Mezarı

2009 yılında bir helikopter kazasında hayatını kaybeden Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, vasiyeti üzerine dergâhın bahçesine defnedilmiştir.